Algemeen

Zweden met kinderen: een avontuurlijke vakantie voor het hele gezin

Zweden is een prachtig land met uitgestrekte bossen, kristalheldere meren en een rijke cultuur. Het is dan ook een ideale bestemming voor een vakantie met het hele gezin. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke activiteiten of juist wilt ontspannen in de natuur, Zweden heeft voor ieder wat wils. In dit artikel delen we onze tips voor een onvergetelijke vakantie in Zweden met kinderen.

Activiteiten voor het hele gezin

Zweden biedt tal van activiteiten die geschikt zijn voor het hele gezin. Hieronder vind je een aantal van onze favorieten:

Kanoën

Met duizenden meren en rivieren is Zweden een paradijs voor kanoërs. Huur een kano en verken de prachtige natuur vanaf het water. Onderweg kun je stoppen bij een van de vele eilandjes voor een picknick of om te zwemmen.

Wandelen

De Zweedse natuur is adembenemend mooi en leent zich uitstekend voor wandelingen. Er zijn tal van wandelroutes die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Zo kun je bijvoorbeeld de Kungsleden wandelen, een langeafstandswandeling die door het prachtige Zweedse Lapland loopt.

Wildlife safari

Zweden heeft een rijke wildlife, waaronder elanden, beren en lynxen. Ga op safari en spot deze prachtige dieren in hun natuurlijke habitat. Er zijn verschillende organisaties die wildlife safaris aanbieden, zoals Wild Sweden en Bear Watching Sweden.

Pretparken

Als je op zoek bent naar wat meer actie en avontuur, dan zijn er in Zweden ook verschillende pretparken te vinden. Zo is er bijvoorbeeld Liseberg in Göteborg, een van de grootste pretparken van Scandinavië. Hier vind je attracties voor jong en oud, van achtbanen tot waterattracties.

Overnachten in de natuur

Een van de leukste manieren om Zweden te ontdekken is door te overnachten in de natuur. Er zijn verschillende mogelijkheden om te kamperen, van wildkamperen tot kamperen op een camping. Hieronder vind je een aantal opties:

Wildkamperen

In Zweden is het toegestaan om te wildkamperen, mits je je aan een aantal regels houdt. Zo moet je minimaal 150 meter van een huis of camping blijven en mag je geen vuur maken op plekken waar dat niet is toegestaan. Wildkamperen is een avontuurlijke manier om de Zweedse natuur te ontdekken en is bovendien gratis.

Kamperen op een camping

Als je liever wat meer comfort hebt, dan kun je ook kamperen op een van de vele campings in Zweden. Er zijn campings in alle soorten en maten, van kleine natuurcampings tot grote familiecampings met zwembaden en animatieprogramma’s.

Hutten en stuga’s

Als je niet wilt kamperen, maar wel graag midden in de natuur wilt overnachten, dan kun je ook kiezen voor een hut of stuga. Dit zijn kleine huisjes die vaak midden in de natuur staan en van alle gemakken zijn voorzien. Je kunt een hut of stuga huren bij verschillende organisaties, zoals STF en Naturkompaniet.

Cultuur en geschiedenis

Zweden heeft een rijke cultuur en geschiedenis die zeker de moeite waard is om te ontdekken. Hieronder vind je een aantal tips:

Stockholm

Stockholm is de hoofdstad van Zweden en een prachtige stad om te bezoeken. Er zijn tal van bezienswaardigheden, zoals het Koninklijk Paleis, het Vasa Museum en de oude stad Gamla Stan. Ook kun je een boottocht maken door de vele kanalen en wateren van Stockholm.

Middeleeuwse kastelen

Zweden heeft een aantal prachtige middeleeuwse kastelen die je kunt bezoeken. Zo is er bijvoorbeeld het kasteel van Kalmar, dat dateert uit de 12e eeuw, en het kasteel van Gripsholm, dat bekend staat om zijn prachtige collectie portretten van Zweedse koningen en koninginnen.

Samische cultuur

In het noorden van Zweden leeft de Samische bevolking, een inheemse bevolkingsgroep die al duizenden jaren in deze regio woont. Je kunt kennismaken met de Samische cultuur door een bezoek te brengen aan een Sami-dorp of door een rendiersafari te maken.

Praktische tips

Als je naar Zweden gaat met kinderen, zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een aantal tips:

Reistijd

Zweden is een groot land en de afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden kunnen groot zijn. Houd hier rekening mee bij het plannen van je reis en zorg dat je voldoende tijd hebt om alles te zien wat je wilt zien.

Muggen

In de zomermaanden kunnen er veel muggen zijn in Zweden. Zorg dat je muggenspray meeneemt en draag kleding die je huid bedekt als je ‘s avonds buiten bent.

Auto huren

Als je veel wilt zien van Zweden, is het handig om een auto te huren. Houd er wel rekening mee dat de wegen in Zweden soms smal en bochtig kunnen zijn, en dat je in sommige gebieden tol moet betalen.

Kindvriendelijke accommodaties

Zorg dat je accommodaties boekt die kindvriendelijk zijn. Veel campings en hotels hebben speciale faciliteiten voor kinderen, zoals speeltuinen en animatieprogramma’s.

Conclusie

Zweden is een prachtige bestemming voor een vakantie met het hele gezin. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke activiteiten, wilt ontspannen in de natuur of juist geïnteresseerd bent in cultuur en geschiedenis, Zweden heeft voor ieder wat wils. Met onze tips en praktische informatie kun je een onvergetelijke vakantie plannen in dit mooie land.

Rating post

Je houd misschien ook van..