Algemeen

Provincies van Zweden

Zweden is een land dat bekend staat om zijn prachtige natuur, rijke geschiedenis en moderne steden. Het land is verdeeld in 21 provincies, die elk hun eigen unieke kenmerken hebben. In dit artikel zullen we de provincies van Zweden nader bekijken en hun belangrijkste attracties en bezienswaardigheden bespreken.

1. Blekinge

Blekinge is de kleinste provincie van Zweden en ligt in het zuidoosten van het land. Het gebied staat bekend om zijn prachtige archipel, met meer dan 1.000 eilanden en rotsen. De belangrijkste stad van Blekinge is Karlskrona, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat vanwege zijn unieke maritieme erfgoed. Andere bezienswaardigheden zijn het Kasteel van Ronneby, het Eriksberg Wildlife Park en het Tjaro Island.

2. Dalarna

Dalarna is een provincie in het centrale deel van Zweden en staat bekend om zijn prachtige landschap, met uitgestrekte bossen, meren en bergen. De provincie is ook de thuisbasis van de beroemde Zweedse paardendravers, die elk jaar worden gevierd tijdens de Falun Horse Festival. Andere bezienswaardigheden zijn het Siljanmeer, het Zorn Museum en het Kasteel van Nusnäs.

3. Gotland

Gotland is een eilandprovincie in de Oostzee en is een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Zweden. Het eiland staat bekend om zijn prachtige middeleeuwse stad Visby, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat vanwege zijn goed bewaarde stadsmuren en historische gebouwen. Andere bezienswaardigheden zijn het Tofta-strand, het Gotska Sandön National Park en het Fårö-eiland.

4. Gävleborg

Gävleborg is een provincie in het oosten van Zweden en staat bekend om zijn prachtige natuur en rijke cultuurgeschiedenis. De provincie is de thuisbasis van de beroemde Zweedse schrijver Selma Lagerlöf, die bekend staat om haar boek “De wonderbaarlijke reis van Nils Holgersson”. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Färnebofjärden, het Kasteel van Gävle en het Järvzoo Wildlife Park.

5. Halland

Halland is een provincie in het zuidwesten van Zweden en staat bekend om zijn prachtige stranden en historische steden. De belangrijkste stad van Halland is Halmstad, dat bekend staat om zijn prachtige kasteel en de beroemde Tylösand Beach. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Söderåsen, het Kasteel van Tjolöholm en het Varberg-fort.

6. Jämtland

Jämtland is een provincie in het noordwesten van Zweden en staat bekend om zijn prachtige bergen en uitgestrekte bossen. De provincie is de thuisbasis van het Åre-skigebied, dat een van de grootste en meest populaire skigebieden van Zweden is. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Sarek, het Kasteel van Frösö en het Jamtli Openluchtmuseum.

7. Jönköping

Jönköping is een provincie in het zuiden van Zweden en staat bekend om zijn prachtige meren en historische steden. De belangrijkste stad van Jönköping is Jönköping, dat bekend staat om zijn prachtige kasteel en het Vätternmeer. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Store Mosse, het Kasteel van Brahehus en het Gränna Polkagris Museum.

8. Kalmar

Kalmar is een provincie in het zuidoosten van Zweden en staat bekend om zijn prachtige kustlijn en historische steden. De belangrijkste stad van Kalmar is Kalmar, dat bekend staat om zijn prachtige kasteel en de beroemde Öland-brug. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Stenshuvud, het Kasteel van Borgholm en het Öland-dierenpark.

9. Kronoberg

Kronoberg is een provincie in het zuiden van Zweden en staat bekend om zijn prachtige meren en uitgestrekte bossen. De provincie is de thuisbasis van het Nationaal Park Åsnen, dat bekend staat om zijn prachtige natuur en wilde dieren. Andere bezienswaardigheden zijn het Kasteel van Växjö, het Kasteel van Huseby en het Glasriket-glasblazerijmuseum.

10. Norrbotten

Norrbotten is een provincie in het noorden van Zweden en staat bekend om zijn prachtige landschap en rijke cultuurgeschiedenis. De provincie is de thuisbasis van de beroemde Zweedse schrijver Torgny Lindgren, die bekend staat om zijn boek “De wegen van de wereld”. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Abisko, het Kasteel van Luleå en het Jokkmokk Winter Market.

11. Örebro

Örebro is een provincie in het centrale deel van Zweden en staat bekend om zijn prachtige meren en historische steden. De belangrijkste stad van Örebro is Örebro, dat bekend staat om zijn prachtige kasteel en de beroemde Wadköping Openluchtmuseum. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Tiveden, het Kasteel van Karlslund en het Hjälmarens Aquarium.

12. Östergötland

Östergötland is een provincie in het oosten van Zweden en staat bekend om zijn prachtige meren en historische steden. De belangrijkste stad van Östergötland is Linköping, dat bekend staat om zijn prachtige kathedraal en de beroemde Gamla Linköping Openluchtmuseum. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Tiveden, het Kasteel van Vadstena en het Kolmården Wildlife Park.

13. Skåne

Skåne is een provincie in het zuiden van Zweden en staat bekend om zijn prachtige stranden en historische steden. De belangrijkste stad van Skåne is Malmö, dat bekend staat om zijn prachtige Turning Torso-gebouw en de beroemde Öresund-brug. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Söderåsen, het Kasteel van Helsingborg en het Ystad-dierenpark.

14. Södermanland

Södermanland is een provincie in het oosten van Zweden en staat bekend om zijn prachtige meren en historische steden. De belangrijkste stad van Södermanland is Nyköping, dat bekend staat om zijn prachtige kasteel en de beroemde Nyköping Zoo. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Tyresta, het Kasteel van Gripsholm en het Trosa-dierenpark.

15. Stockholm

Stockholm is een provincie in het oosten van Zweden en is de thuisbasis van de hoofdstad van het land, Stockholm. De stad staat bekend om zijn prachtige oude stad, het Koninklijk Paleis en de beroemde Vasa-museum. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Tyresta, het Kasteel van Drottningholm en het Skansen Openluchtmuseum.

16. Uppsala

Uppsala is een provincie in het oosten van Zweden en staat bekend om zijn prachtige meren en historische steden. De belangrijkste stad van Uppsala is Uppsala, dat bekend staat om zijn prachtige kathedraal en de beroemde Linnaeus-tuin. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Färnebofjärden, het Kasteel van Skokloster en het Gamla Uppsala Openluchtmuseum.

17. Värmland

Värmland is een provincie in het westen van Zweden en staat bekend om zijn prachtige meren en uitgestrekte bossen. De provincie is de thuisbasis van de beroemde Zweedse schrijver Selma Lagerlöf, die bekend staat om haar boek “De wonderbaarlijke reis van Nils Holgersson”. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Tiveden, het Kasteel van Karlstad en het Rottneros Park.

18. Västerbotten

Västerbotten is een provincie in het noorden van Zweden en staat bekend om zijn prachtige landschap en rijke cultuurgeschiedenis. De provincie is de thuisbasis van de beroemde Zweedse schrijver Torgny Lindgren, die bekend staat om zijn boek “De wegen van de wereld”. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Skuleskogen, het Kasteel van Umeå en het Vindelfjällen-natuurreservaat.

19. Västernorrland

Västernorrland is een provincie in het noorden van Zweden en staat bekend om zijn prachtige landschap en rijke cultuurgeschiedenis. De provincie is de thuisbasis van het Nationaal Park Skuleskogen, dat bekend staat om zijn prachtige natuur en wilde dieren. Andere bezienswaardigheden zijn het Kasteel van Sundsvall, het Höga Kusten-brug en het Murberget Openluchtmuseum.

20. Västmanland

Västmanland is een provincie in het centrale deel van Zweden en staat bekend om zijn prachtige meren en historische steden. De belangrijkste stad van Västmanland is Västerås, dat bekend staat om zijn prachtige kathedraal en de beroemde Anundshög Viking-grafheuvel. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Tiveden, het Kasteel van Strömsholm en het Sala Zilvermijnmuseum.

21. Västra Götaland

Västra Götaland is een provincie in het westen van Zweden en staat bekend om zijn prachtige kustlijn en historische steden. De belangrijkste stad van Västra Götaland is Göteborg, dat bekend staat om zijn prachtige haven en de beroemde Liseberg-pretpark. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Tiveden, het Kasteel van Marstrand en het Skara Sommarland-pretpark.

Conclusie

De provincies van Zweden bieden een schat aan prachtige natuur, rijke geschiedenis en moderne steden. Of je nu op zoek bent naar prachtige stranden, uitgestrekte bossen of historische steden, Zweden heeft voor elk wat wils. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het plannen van je volgende reis naar Zweden en dat je kunt genieten van al het moois dat dit prachtige land te bieden heeft.

5/5 - (1 stemmen)

Je houd misschien ook van..