Algemeen

Zweden december: de magie van de Zweedse winter

December is een bijzondere maand in Zweden. Het land verandert in een winterwonderland en de feestdagen worden uitbundig gevierd. Van de prachtige kerstmarkten tot de traditionele Julbord, er is genoeg te beleven in Zweden in december. In dit artikel nemen we je mee op een reis door het land en ontdek je de magie van de Zweedse winter.

De Zweedse winter

De winter in Zweden is koud en donker, maar ook magisch en sfeervol. De sneeuw bedekt de straten en de bossen en de meren bevriezen. Het landschap verandert in een sprookjesachtige omgeving en de Zweedse bevolking weet hier goed gebruik van te maken. Er zijn tal van winteractiviteiten te doen, zoals schaatsen, skiën, snowboarden en sleeën. Maar ook wandelen door de besneeuwde bossen is een unieke ervaring.

Kerstmarkten

De kerstmarkten in Zweden zijn een must-see in december. De grootste en bekendste kerstmarkt is die in Stockholm, genaamd Skansen. Hier vind je meer dan 40 kraampjes met handgemaakte cadeaus, Zweedse delicatessen en traditionele kerstversieringen. Ook de kerstmarkt in Göteborg is een aanrader. Hier vind je niet alleen kraampjes, maar ook een schaatsbaan en een reuzenrad.

Julbord

De Julbord is een traditioneel Zweeds kerstbuffet. Het buffet bestaat uit verschillende gerechten, zoals gravad lax (gemarineerde zalm), Janssons frestelse (aardappelgratin met ansjovis) en köttbullar (Zweedse gehaktballetjes). Het is een uitgebreid buffet waar je de hele avond van kunt genieten. De Julbord wordt vaak geserveerd op kerstavond, maar ook in de weken voor kerst kun je genieten van dit heerlijke buffet.

Lucia

Op 13 december wordt in Zweden Lucia gevierd. Dit is een van de belangrijkste feestdagen in Zweden. Lucia was een christelijke martelaar uit de 4e eeuw en wordt gezien als een symbool van licht en hoop. Op deze dag dragen meisjes witte gewaden en kaarsenkronen op hun hoofd en zingen ze traditionele Lucia-liederen. Ook worden er optochten gehouden door de straten en worden er Lucia-optredens georganiseerd in kerken en scholen.

Winterse activiteiten

Naast de kerstmarkten en de Julbord zijn er nog tal van andere winterse activiteiten te doen in Zweden. Zo kun je een huskytocht maken door de besneeuwde bossen, een rendiersafari doen of een bezoek brengen aan de ijshotel in Jukkasjärvi. Ook kun je een bezoek brengen aan de kerstman in zijn dorp in Lapland. Hier kun je niet alleen de kerstman ontmoeten, maar ook rendieren en husky’s aaien.

Conclusie

Zweden in december is een magische ervaring. Het land verandert in een winterwonderland en de feestdagen worden uitbundig gevierd. Van de kerstmarkten tot de Julbord en van Lucia tot winterse activiteiten, er is genoeg te beleven in Zweden in december. Dus pak je warme kleding en ga op ontdekkingstocht door dit prachtige land.

Rating post

Je houd misschien ook van..