Algemeen

Munteenheid Zweden: De Zweedse Kroon

Als je op vakantie gaat naar Zweden, is het handig om te weten welke munteenheid er gebruikt wordt. In Zweden betaal je met de Zweedse kroon, afgekort SEK (Svenska kronor). In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de munteenheid van Zweden.

Geschiedenis van de Zweedse kroon

De Zweedse kroon werd in 1873 ingevoerd als vervanging van de riksdaler. De kroon was gebaseerd op de gouden standaard, wat betekende dat de waarde van de munt gekoppeld was aan de waarde van goud. In 1931 werd de Zweedse kroon echter losgekoppeld van de gouden standaard, net als veel andere valuta’s tijdens de Grote Depressie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Zweedse kroon gebruikt als een soort neutrale valuta, omdat Zweden neutraal bleef tijdens de oorlog. Na de oorlog werd de Zweedse kroon opnieuw gekoppeld aan de gouden standaard, maar deze koppeling werd in 1971 opgeheven.

Waarde van de Zweedse kroon

De waarde van de Zweedse kroon ten opzichte van andere valuta’s kan fluctueren. Dit betekent dat de wisselkoers kan veranderen, afhankelijk van verschillende factoren zoals de economische situatie in Zweden en de wereldwijde economische ontwikkelingen.

Op dit moment is de Zweedse kroon ongeveer 0,10 euro waard. Dit betekent dat 1 euro ongeveer gelijk is aan 10 Zweedse kronen. Het is altijd verstandig om de actuele wisselkoers te checken voordat je op reis gaat naar Zweden.

Betalingen in Zweden

In Zweden kun je op verschillende manieren betalen met de Zweedse kroon. De meest gebruikte betaalmiddelen zijn contant geld en pinpassen. Creditcards worden ook geaccepteerd, maar niet overal. Het is daarom handig om altijd wat contant geld bij je te hebben.

Daarnaast kun je in Zweden ook betalen met de mobiele app Swish. Dit is een populaire manier van betalen onder de Zweden zelf. Met Swish kun je gemakkelijk geld overmaken naar andere personen of bedrijven, zonder dat je hun bankgegevens nodig hebt. Je hebt alleen het telefoonnummer van de ontvanger nodig.

Geld wisselen in Zweden

Als je van plan bent om contant geld mee te nemen naar Zweden, kun je dit het beste van tevoren wisselen bij een wisselkantoor of bank. Op de luchthaven van Stockholm en andere grote steden zijn er verschillende wisselkantoren te vinden.

Houd er rekening mee dat wisselkantoren vaak een commissie rekenen voor het wisselen van geld. Het is daarom verstandig om van tevoren te checken wat de kosten zijn en waar je het beste kunt wisselen.

Conclusie

De Zweedse kroon is de munteenheid van Zweden. Je kunt in Zweden betalen met contant geld, pinpassen, creditcards en de mobiele app Swish. Als je van plan bent om contant geld mee te nemen naar Zweden, kun je dit het beste van tevoren wisselen bij een wisselkantoor of bank. Houd er rekening mee dat de waarde van de Zweedse kroon kan fluctueren, dus het is altijd verstandig om de actuele wisselkoers te checken voordat je op reis gaat naar Zweden.

Rating post

Je houd misschien ook van..