Algemeen

Auto rijden in Zweden

Als je van plan bent om met de auto door Zweden te reizen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je tips en informatie over het auto rijden in Zweden.

Rijden aan de rechterkant

In Zweden rijdt men aan de rechterkant van de weg. Dit is anders dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar men aan de linkerkant rijdt. Als je niet gewend bent om aan de rechterkant te rijden, kan dit in het begin even wennen zijn. Zorg er daarom voor dat je goed uitgerust bent voordat je de weg op gaat.

Snelheidslimieten

In Zweden gelden er verschillende snelheidslimieten, afhankelijk van het type weg en de omstandigheden. Op snelwegen mag je maximaal 120 km/u rijden, op andere wegen is de maximumsnelheid meestal 70 km/u. In steden en dorpen geldt er vaak een maximumsnelheid van 50 km/u. Let goed op de borden langs de weg om te zien wat de geldende snelheidslimiet is.

Winterbanden

In Zweden zijn winterbanden verplicht van 1 december tot en met 31 maart. Als je in deze periode met de auto door Zweden reist, zorg er dan voor dat je winterbanden onder je auto hebt. Dit geldt niet alleen voor auto’s met een Zweeds kenteken, maar ook voor buitenlandse auto’s.

Verkeersregels

De verkeersregels in Zweden zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Zo geldt er een algemene verplichting om rechts te houden en mag je niet bellen tijdens het rijden, tenzij je een handsfree set gebruikt. Ook is het verplicht om een veiligheidsvest en gevarendriehoek in de auto te hebben.

Tolwegen

In Zweden zijn er een aantal tolwegen waar je gebruik van kunt maken. Zo is er bijvoorbeeld de Öresundbrug tussen Zweden en Denemarken, waar tol betaald moet worden. Ook zijn er tolwegen in Stockholm en Göteborg. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt om de tol te kunnen betalen.

Wildlife op de weg

In Zweden komt het regelmatig voor dat er wildlife op de weg loopt, zoals elanden en rendieren. Wees hierop voorbereid en houd je snelheid in de gaten. Als je een eland of rendier op de weg ziet, rem dan af en blijf rustig. Probeer het dier niet te raken, want dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Conclusie

Als je met de auto door Zweden wilt reizen, is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende regels en omstandigheden. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en dat je voldoende informatie hebt over de route die je wilt rijden. Met deze tips kun je veilig en comfortabel door Zweden rijden.

Rating post

Je houd misschien ook van..