Algemeen

Zweden steden: ontdek de mooiste steden van Zweden

Zweden is een prachtig land met een rijke geschiedenis en cultuur. Het land staat bekend om zijn prachtige natuur, maar ook de steden zijn zeker een bezoek waard. In dit artikel nemen we je mee langs de mooiste steden van Zweden.

Stockholm

Stockholm is de hoofdstad van Zweden en een van de mooiste steden van Europa. De stad is gebouwd op veertien eilanden en wordt omringd door water. Het oude centrum van Stockholm, Gamla Stan, is een van de best bewaarde middeleeuwse stadscentra van Europa. Hier vind je smalle straatjes, kleurrijke huizen en gezellige pleinen. Bezoek ook het Koninklijk Paleis, het Vasa Museum en het ABBA Museum.

Göteborg

Göteborg is de op een na grootste stad van Zweden en ligt aan de westkust van het land. De stad heeft een bruisend centrum met veel winkels, restaurants en cafés. Bezoek de vismarkt Feskekôrka, het Göteborgs Konstmuseum en het pretpark Liseberg. Ook kun je vanuit Göteborg een boottocht maken naar de scherenkust van Bohuslän.

Malmö

Malmö is de derde stad van Zweden en ligt in het zuiden van het land, vlakbij de Deense grens. De stad heeft een gezellig centrum met veel winkels en restaurants. Bezoek de Turning Torso, het hoogste gebouw van Scandinavië, en het Malmöhus Slott, een middeleeuws kasteel. Ook kun je vanuit Malmö een dagtrip maken naar Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken.

Uppsala

Uppsala is een historische stad ten noorden van Stockholm. De stad staat bekend om zijn universiteit, die al sinds de 15e eeuw bestaat. Bezoek de Domkerk van Uppsala, de grootste kathedraal van Scandinavië, en het Gustavianum, een museum met archeologische vondsten en wetenschappelijke instrumenten. Ook kun je een wandeling maken door de botanische tuin van de universiteit.

Örebro

Örebro is een stad in het midden van Zweden, aan de oevers van de rivier de Svartån. De stad heeft een prachtig kasteel, het Örebro Slott, dat dateert uit de 14e eeuw. Bezoek ook het Wadköping Openluchtmuseum, waar je kunt zien hoe het leven er in de 19e eeuw uitzag. Ook kun je een wandeling maken langs de oevers van de rivier of een boottocht maken over het Hjälmarenmeer.

Visby

Visby is een stad op het eiland Gotland, ten zuidoosten van Stockholm. De stad staat bekend om zijn middeleeuwse stadsmuren en smalle straatjes. Bezoek de ruïnes van de Sint-Nicolaaskerk, het Gotlands Museum en de botanische tuin van Visby. Ook kun je een dagtrip maken naar de nabijgelegen eilanden Fårö en Gotska Sandön.

Kiruna

Kiruna is een stad in het noorden van Zweden, boven de poolcirkel. De stad staat bekend om zijn ijzermijn en het nabijgelegen nationale park Abisko. Bezoek de kerk van Kiruna, die in 1912 werd gebouwd, en het Aurora Sky Station, waar je het noorderlicht kunt zien. Ook kun je een huskytocht maken of een sneeuwscootertocht door de besneeuwde bossen.

Conclusie

Zweden heeft veel mooie steden die zeker een bezoek waard zijn. Of je nu houdt van geschiedenis, cultuur, natuur of winkelen, er is voor ieder wat wils. Bezoek Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Örebro, Visby of Kiruna en ontdek de schoonheid van Zweden.

Rating post

Je houd misschien ook van..