Algemeen

Zweden rijden: een avontuurlijke roadtrip door het land van de meren en bossen

Zweden is een prachtig land om te ontdekken per auto. Met uitgestrekte bossen, kristalheldere meren en pittoreske dorpjes is het een ideale bestemming voor een avontuurlijke roadtrip. In dit artikel lees je alles over het rijden in Zweden, van de verkeersregels tot de mooiste routes en bezienswaardigheden onderweg.

Verkeersregels in Zweden

Als je in Zweden gaat rijden, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regels:

  • Je moet altijd met dimlicht rijden, ook overdag.
  • De maximumsnelheid op snelwegen is 120 km/u, op andere wegen varieert dit tussen de 70 en 90 km/u.
  • Je mag niet bellen of sms’en tijdens het rijden, tenzij je een handsfree systeem gebruikt.
  • Alcohol achter het stuur is ten strengste verboden. De limiet voor alcohol in het bloed is 0,2 promille.
  • Je moet altijd een veiligheidsvest en gevarendriehoek bij je hebben in de auto.

Houd er rekening mee dat de verkeersregels in Zweden streng worden gehandhaafd. Boetes kunnen hoog oplopen, dus zorg dat je je aan de regels houdt.

Auto huren in Zweden

Als je geen eigen auto hebt, kun je in Zweden een auto huren. Dit kan bijvoorbeeld op de luchthaven of in een van de grote steden. Houd er rekening mee dat de huurprijzen in Zweden hoger liggen dan in veel andere Europese landen. Ook is het verstandig om op tijd te reserveren, vooral in het hoogseizoen kan het aanbod beperkt zijn.

Als je een auto huurt, is het belangrijk om goed te kijken naar de verzekeringen. Een basisverzekering is vaak niet voldoende, omdat deze alleen schade aan anderen dekt. Het is daarom verstandig om een all-risk verzekering af te sluiten, zodat je ook verzekerd bent voor schade aan de huurauto zelf.

De mooiste routes in Zweden

Zweden heeft talloze prachtige routes om te rijden. Hieronder vind je een aantal van de mooiste routes:

De Kustweg (Kustvägen)

De Kustweg is een van de bekendste routes in Zweden. De weg loopt langs de oostkust van het land en biedt prachtige uitzichten op de zee en de eilanden voor de kust. Onderweg kom je langs pittoreske vissersdorpjes en historische bezienswaardigheden, zoals het kasteel van Skule.

De Zilverroute (Silvervägen)

De Zilverroute loopt door het noorden van Zweden en dankt zijn naam aan de zilvermijnen die hier vroeger werden geëxploiteerd. De route voert langs uitgestrekte bossen, kristalheldere meren en indrukwekkende bergen. Onderweg kom je langs historische plaatsen, zoals het stadje Arvidsjaur en de kerk van Jokkmokk.

De Koningsroute (Kungsvägen)

De Koningsroute is een historische route die al in de middeleeuwen werd gebruikt. De weg loopt door het noorden van Zweden en voert langs oude handelsposten en kerken. Onderweg kom je langs prachtige natuur, zoals de bergen van de Zweedse Lapland en de bossen van Vindelfjällen.

Bezienswaardigheden onderweg

Naast de prachtige routes zijn er in Zweden ook talloze bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder vind je een aantal tips:

Stockholm

Stockholm is de hoofdstad van Zweden en een van de mooiste steden van Europa. De stad ligt op veertien eilanden en wordt omringd door water. Bezoek de oude stad (Gamla Stan) met zijn smalle straatjes en kleurrijke huizen, of maak een boottocht door de archipel.

Abisko Nationaal Park

Abisko Nationaal Park is een van de mooiste natuurgebieden van Zweden. Het park ligt in het noorden van het land en biedt prachtige uitzichten op bergen, meren en bossen. In de winter kun je hier het noorderlicht zien, een van de mooiste natuurverschijnselen ter wereld.

Göta kanaal

Het Göta kanaal is een van de grootste bouwwerken van Zweden. Het kanaal loopt van Göteborg naar Stockholm en is ruim 190 kilometer lang. Maak een boottocht over het kanaal en geniet van de prachtige natuur en historische sluizen.

Conclusie

Zweden is een prachtig land om te ontdekken per auto. Met uitgestrekte bossen, kristalheldere meren en pittoreske dorpjes is het een ideale bestemming voor een avontuurlijke roadtrip. Houd wel rekening met de verkeersregels en zorg dat je goed verzekerd bent als je een auto huurt. Vergeet ook niet om onderweg te genieten van de prachtige natuur en historische bezienswaardigheden.

Rating post

Je houd misschien ook van..