Algemeen

Zweden in december: een magische winterervaring

December is een bijzondere maand in Zweden. Het land verandert in een winterwonderland met besneeuwde landschappen, gezellige kerstmarkten en sfeervolle verlichting. Zweden in december is dan ook een populaire bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke winterervaring. In dit artikel nemen we je mee naar de hoogtepunten van Zweden in december.

1. Kerstmarkten

December is de maand van de kerstmarkten en Zweden heeft er genoeg om uit te kiezen. De grootste en meest bekende kerstmarkt is die in Stockholm, genaamd de “Julmarknad”. Deze markt vindt plaats in het oude stadsdeel Gamla Stan en biedt een breed scala aan traditionele Zweedse producten, zoals handgemaakte kerstversieringen, kaarsen en gebreide kleding. Ook kun je er genieten van Zweedse lekkernijen, zoals glögg (warme wijn met kruiden) en pepparkakor (kruidige koekjes).

Een andere populaire kerstmarkt is die in Göteborg, genaamd “Jul på Liseberg”. Deze markt is gelegen in het pretpark Liseberg en biedt naast kerstproducten ook attracties en entertainment voor jong en oud. Ook in Malmö en Uppsala zijn er gezellige kerstmarkten te vinden.

2. Winterse activiteiten

Zweden in december biedt volop mogelijkheden voor winterse activiteiten. Zo kun je gaan schaatsen op één van de vele ijsbanen in het land, zoals de ijsbaan in Kungsträdgården in Stockholm. Ook kun je gaan skiën of snowboarden in één van de vele skigebieden, zoals Åre of Sälen. Voor de avontuurlijke reizigers is er de mogelijkheid om te gaan hondensleeën of sneeuwscooteren.

Een andere populaire activiteit in Zweden in december is het bekijken van het noorderlicht. Het noorderlicht is een natuurlijk fenomeen dat vooral in het noorden van Zweden te zien is. Het is een adembenemend schouwspel van groene, rode en paarse lichten die dansen aan de hemel.

3. Traditionele Zweedse feestdagen

December is de maand van de feestdagen en Zweden heeft een aantal unieke tradities die je niet mag missen. Op 13 december wordt het Luciafeest gevierd, ter ere van de heilige Lucia. Tijdens dit feest dragen meisjes witte gewaden en kaarsenkronen op hun hoofd en zingen ze traditionele liederen. Ook wordt er op deze dag saffraanbrood en glögg geserveerd.

Op kerstavond, 24 december, wordt er in Zweden traditioneel een kerstbuffet geserveerd, genaamd “julbord”. Dit buffet bestaat uit verschillende gerechten, zoals gehaktballetjes, gerookte zalm en Janssons frestelse (aardappelgratin met ansjovis). Na het eten wordt er vaak gedanst rond de kerstboom en worden cadeautjes uitgepakt.

4. Sfeervolle steden

Zweden in december is een sprookjesachtige ervaring. De steden zijn versierd met sfeervolle verlichting en kerstversieringen, wat zorgt voor een gezellige en warme sfeer. Vooral Stockholm is een prachtige stad om te bezoeken in december. De oude stad Gamla Stan is versierd met kerstverlichting en er zijn tal van kerstmarkten en activiteiten te vinden. Ook Göteborg en Malmö zijn sfeervolle steden om te bezoeken in december.

5. Sauna en hot tub

Na een dag vol winterse activiteiten is er niets lekkerder dan ontspannen in een sauna of hot tub. In Zweden zijn er tal van accommodaties die deze faciliteiten aanbieden, zoals hotels en vakantiehuizen. Vooral in het noorden van Zweden zijn er veel accommodaties te vinden met een sauna en hot tub, waar je kunt genieten van het uitzicht op de besneeuwde landschappen.

Conclusie

Zweden in december is een magische winterervaring. Van kerstmarkten tot winterse activiteiten en traditionele Zweedse feestdagen, er is genoeg te beleven in deze maand. De sfeervolle steden en de mogelijkheid om te ontspannen in een sauna of hot tub maken het plaatje compleet. Kortom, Zweden in december is een bestemming die je niet mag missen.

Rating post

Je houd misschien ook van..