Algemeen

Wat is de hoofdstad van Zweden?

De hoofdstad van Zweden is Stockholm. Deze stad is gelegen aan de oostkust van Zweden en is de grootste stad van het land. Stockholm heeft een oppervlakte van 188 vierkante kilometer en telt ongeveer 975.000 inwoners. De stad is verdeeld over 14 eilanden en wordt omringd door water. Stockholm is een belangrijk economisch, cultureel en politiek centrum van Zweden.

Geschiedenis van Stockholm

Stockholm werd gesticht in de 13e eeuw en groeide snel uit tot een belangrijke handelsstad. In de 16e eeuw werd Stockholm de hoofdstad van Zweden en sindsdien heeft de stad een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Stockholm neutraal en bood het onderdak aan duizenden vluchtelingen uit andere Europese landen.

Bezienswaardigheden in Stockholm

Stockholm heeft veel te bieden op het gebied van cultuur en toerisme. Enkele bekende bezienswaardigheden zijn:

  • Het Koninklijk Paleis: dit paleis is de officiële residentie van de koning van Zweden en is gelegen in het hart van Stockholm.
  • Het Vasa Museum: dit museum is gewijd aan het schip de Vasa, dat in 1628 zonk tijdens zijn eerste reis. Het schip werd in 1961 geborgen en is nu te bezichtigen in het museum.
  • De oude stad: dit is het historische centrum van Stockholm en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier vindt u smalle straatjes, oude gebouwen en gezellige pleinen.
  • Het Stadshuset: dit is het stadhuis van Stockholm en is bekend vanwege de jaarlijkse uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede.

Economie van Stockholm

Stockholm is een belangrijk economisch centrum van Zweden en heeft een bloeiende economie. De stad is de thuisbasis van veel grote bedrijven, waaronder Ericsson, H&M en Spotify. Ook de financiële sector is goed vertegenwoordigd in Stockholm, met onder andere de Zweedse centrale bank en de beurs van Stockholm.

Politiek in Stockholm

Stockholm is de politieke hoofdstad van Zweden en is de thuisbasis van de Zweedse regering en het Zweedse parlement. Ook de gemeenteraad van Stockholm is gevestigd in de stad. Stockholm is verdeeld in 14 stadsdelen, die elk worden bestuurd door een eigen stadsdeelraad.

Conclusie

Stockholm is de hoofdstad van Zweden en heeft een rijke geschiedenis en cultuur. De stad is een belangrijk economisch, cultureel en politiek centrum van het land en heeft veel te bieden op het gebied van toerisme. Of u nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, economie of politiek, Stockholm is zeker een bezoek waard.

Rating post

Je houd misschien ook van..