Algemeen

Van Nederland naar Zweden met de auto

Ben je van plan om met de auto naar Zweden te reizen? Dan is het handig om te weten wat je kunt verwachten tijdens de reis en waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je tips en informatie over de route, de kosten en de bezienswaardigheden onderweg.

De route

De afstand tussen Nederland en Zweden is ongeveer 1300 kilometer. De snelste route is via Duitsland en Denemarken, waarbij je de brug over de Sont tussen Kopenhagen en Malmö oversteekt. Deze route duurt ongeveer 12 uur, afhankelijk van de verkeersdrukte en eventuele tussenstops.

Een alternatieve route is via Duitsland, Denemarken en Noorwegen. Hierbij steek je de Noordzee over met de veerboot vanuit Hirtshals naar Kristiansand in Noorwegen. Vervolgens rijd je door Noorwegen naar Zweden. Deze route is iets langer, maar biedt wel prachtige uitzichten over de fjorden en bergen van Noorwegen.

De kosten

De kosten van de reis hangen af van verschillende factoren, zoals de afstand, het brandstofverbruik van je auto en eventuele tolwegen en veerboten. Houd er rekening mee dat tolwegen in Scandinavië duurder zijn dan in Nederland en Duitsland. Ook de veerboot van Hirtshals naar Kristiansand is niet goedkoop.

Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de kosten van overnachtingen onderweg. Als je de reis in één keer wilt maken, ben je al snel 12 uur onderweg. Het is dan fijn om halverwege te overnachten, zodat je uitgerust verder kunt rijden. In Denemarken en Zweden zijn genoeg hotels en campings te vinden, maar houd er rekening mee dat de prijzen in het hoogseizoen hoger liggen.

Bezienswaardigheden onderweg

Als je met de auto naar Zweden reist, kom je onderweg langs verschillende mooie bezienswaardigheden. Hieronder hebben we een aantal hoogtepunten voor je op een rijtje gezet:

  • Hamburg: Deze Duitse stad is een populaire tussenstop voor veel reizigers. Bezoek de historische binnenstad en geniet van de lokale specialiteiten, zoals de Hamburger Labskaus.
  • Kopenhagen: De hoofdstad van Denemarken is een bruisende stad met veel bezienswaardigheden, zoals het beroemde beeld van de Kleine Zeemeermin en het pretpark Tivoli.
  • Oslo: Als je via Noorwegen reist, is Oslo een mooie tussenstop. Bezoek het Vigelandpark en het Munchmuseum en geniet van het uitzicht over de stad vanaf de Holmenkollen skischans.
  • Göteborg: Deze Zweedse stad is een gezellige tussenstop met veel restaurants en winkels. Bezoek het pretpark Liseberg en maak een wandeling door het historische Haga.
  • Stockholm: De hoofdstad van Zweden is een must-see tijdens je reis. Bezoek het Vasa Museum, het Koninklijk Paleis en maak een boottocht door de archipel van Stockholm.

Praktische tips

Om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we nog een aantal praktische tips voor je:

  • Zorg dat je auto in goede staat is en dat je voldoende olie, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof bij je hebt.
  • Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg, zodat je niet afhankelijk bent van dure wegrestaurants.
  • Houd rekening met de verkeersregels in de landen waar je doorheen rijdt. In Scandinavië gelden bijvoorbeeld andere regels voor het gebruik van verlichting en winterbanden.
  • Zorg dat je voldoende contant geld bij je hebt voor tolwegen en veerboten. In Scandinavië worden creditcards niet overal geaccepteerd.
  • Download voor vertrek de app van de ANWB, zodat je altijd de actuele verkeersinformatie bij de hand hebt.

Conclusie

Met de auto naar Zweden reizen is een mooie en avontuurlijke ervaring. Door rekening te houden met de route, de kosten en de bezienswaardigheden onderweg, kun je optimaal genieten van je reis. Vergeet niet om voldoende tijd te nemen voor tussenstops en om uitgerust achter het stuur te zitten. Zo kom je veilig en ontspannen aan in het prachtige Zweden.

Rating post

Je houd misschien ook van..