Algemeen

Hoe laat wordt het donker in Zweden?

Als je van plan bent om naar Zweden te reizen, is het handig om te weten hoe laat het donker wordt. Dit kan namelijk invloed hebben op je reisplannen en activiteiten. In dit artikel zullen we bespreken hoe laat het donker wordt in Zweden, afhankelijk van het seizoen en de locatie.

Seizoenen in Zweden

Zweden heeft vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Elk seizoen heeft zijn eigen kenmerken en invloed op de hoeveelheid daglicht. Hieronder zullen we elk seizoen bespreken.

Lente

De lente begint in maart en eindigt in juni. In deze periode wordt het steeds langer licht en korter donker. Aan het begin van de lente kan het nog wel eens koud zijn, maar naarmate de maanden vorderen wordt het steeds warmer. In juni kan het zelfs 24 uur per dag licht zijn in het noorden van Zweden, dit wordt de middernachtzon genoemd.

Zomer

De zomer begint in juni en eindigt in september. Dit is de periode waarin het in Zweden het warmst is. In deze periode kan het in het noorden van Zweden 24 uur per dag licht zijn, terwijl het in het zuiden van Zweden nog wel donker wordt. In juli en augustus zijn de dagen het langst en de nachten het kortst.

Herfst

De herfst begint in september en eindigt in december. In deze periode wordt het steeds korter licht en langer donker. De temperaturen beginnen te dalen en de natuur verandert van kleur. In het noorden van Zweden kan het in deze periode alweer donker worden, terwijl het in het zuiden van Zweden nog wel licht blijft.

Winter

De winter begint in december en eindigt in maart. Dit is de periode waarin het in Zweden het koudst is. In het noorden van Zweden kan het in deze periode 24 uur per dag donker zijn, terwijl het in het zuiden van Zweden nog wel licht wordt. In het noorden van Zweden kan je in deze periode het noorderlicht zien, wat een prachtig natuurverschijnsel is.

Locatie in Zweden

De hoeveelheid daglicht in Zweden is ook afhankelijk van de locatie. In het noorden van Zweden is het in de zomer langer licht en in de winter langer donker dan in het zuiden van Zweden. Hieronder zullen we de verschillen per locatie bespreken.

Stockholm

Stockholm is de hoofdstad van Zweden en ligt in het oosten van het land. In de zomer wordt het in Stockholm pas rond 23:00 uur donker en in de winter al rond 15:00 uur. In de winter kan het in Stockholm ook flink sneeuwen.

Göteborg

Göteborg ligt aan de westkust van Zweden. In de zomer wordt het in Göteborg pas rond 22:30 uur donker en in de winter al rond 15:30 uur. In Göteborg kan het in de winter flink waaien.

Malmö

Malmö ligt in het zuiden van Zweden, vlakbij Denemarken. In de zomer wordt het in Malmö pas rond 22:00 uur donker en in de winter al rond 16:00 uur. In Malmö kan het in de winter flink regenen.

Kiruna

Kiruna ligt in het noorden van Zweden, boven de poolcirkel. In de zomer wordt het in Kiruna niet donker en in de winter kan het 24 uur per dag donker zijn. In Kiruna kan het in de winter flink koud worden, met temperaturen tot wel -30 graden Celsius.

Conclusie

De hoeveelheid daglicht in Zweden is afhankelijk van het seizoen en de locatie. In de zomer is het in het noorden van Zweden langer licht dan in het zuiden van Zweden, terwijl het in de winter precies andersom is. Als je van plan bent om naar Zweden te reizen, is het handig om hier rekening mee te houden bij het plannen van je activiteiten.

Rating post

Je houd misschien ook van..