Algemeen

Auto Zweden: alles wat je moet weten over autorijden in Zweden

Als je van plan bent om met de auto naar Zweden te reizen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je alles over autorijden in Zweden, van de verkeersregels tot de beste routes en bezienswaardigheden onderweg.

Verkeersregels in Zweden

De verkeersregels in Zweden zijn vergelijkbaar met die in Nederland, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen:

 • Je mag in Zweden niet rechts inhalen, tenzij er een aparte rijstrook voor is aangegeven.
 • Op snelwegen geldt een maximumsnelheid van 110 km/u, op andere wegen is dit meestal 70 km/u.
 • Je mag in Zweden niet bellen of sms’en tijdens het rijden, tenzij je een handsfree systeem gebruikt.
 • Als je een rotonde oprijdt, moet je voorrang verlenen aan verkeer dat al op de rotonde rijdt.
 • Je moet altijd je autolichten aan hebben, ook overdag.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Als je in de winter naar Zweden reist, is het verplicht om winterbanden te gebruiken. Dit geldt van 1 december tot 31 maart, maar kan ook eerder of later ingaan als de weersomstandigheden daarom vragen. Daarnaast kan het verplicht zijn om sneeuwkettingen te gebruiken op bepaalde wegen, vooral in bergachtige gebieden.

Tolwegen in Zweden

Er zijn geen tolwegen in Zweden, maar er zijn wel een aantal bruggen en tunnels waarvoor tol betaald moet worden. De bekendste hiervan is de Öresundbrug tussen Zweden en Denemarken. De tol voor deze brug bedraagt ongeveer 50 euro voor een retour.

De mooiste autoroutes in Zweden

Zweden heeft een aantal prachtige autoroutes die zeker de moeite waard zijn om te rijden. Hieronder vind je een aantal van de mooiste routes:

 • The King’s Road: deze route loopt van Stockholm naar Trondheim in Noorwegen en voert langs prachtige meren en bossen.
 • The Silver Road: deze route loopt van Gävle naar Kiruna en voert langs historische mijnen en prachtige berglandschappen.
 • The Wilderness Road: deze route loopt van Strömsund naar Vilhelmina en voert door uitgestrekte bossen en langs kristalheldere meren.

Bezienswaardigheden onderweg

Als je met de auto door Zweden rijdt, kom je onderweg een aantal prachtige bezienswaardigheden tegen. Hieronder vind je een aantal tips:

 • De stad Göteborg: deze bruisende stad aan de westkust van Zweden heeft een prachtige haven en een gezellig centrum.
 • Het Vänernmeer: dit is het grootste meer van Zweden en biedt prachtige uitzichten en mogelijkheden om te vissen en te zwemmen.
 • De stad Stockholm: deze prachtige stad op veertien eilanden is een must-see voor elke toerist in Zweden.
 • De Zweedse fjällen: deze bergketen in het noorden van Zweden biedt prachtige wandelroutes en adembenemende uitzichten.

Conclusie

Als je met de auto naar Zweden reist, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de verkeersregels en dat je auto is uitgerust met winterbanden als je in de winter reist. Daarnaast zijn er een aantal prachtige autoroutes en bezienswaardigheden die je niet mag missen. Met deze tips ben je goed voorbereid op een onvergetelijke autovakantie in Zweden!

Rating post

Je houd misschien ook van..